Archief

Wat is jouw wereldbeeld? 4 lezingen over de kosmologie, N. Ruigewaard, 30 maart (vol)

Wat is jouw wereldbeeld? Een serie van vier lezingen door Nicolette Ruigewaard, psychiater
Data: serie 23 en 30 maart en 6 en 13 april 2019 (zaterdagen vanaf 9.30h-12.00h)

In deze vier lezingen ga ik vertellen over kosmologie, ofwel wereldbeeld:  Wat is jouw plaats in de wereld, in de kosmos?  Hoe kijk je naar de wereld, naar de kosmos? 

1. In de eerste lezing (zaterdag 23 maart, 9.30h-12.00h) vertel ik wat kosmologie is, en vertel ik over de invloed van de astronomie op de bouwkunst: hoe culturen door de eeuwen heen op deze wijze hebben gebouwd (denk bijvoorbeeld aan Stonehenge, de Maya tempels, kerken en grafheuvels). 

2. In de tweede lezing (zaterdag 30 maart, 9.30h-12.00h) vertel ik over een vergelijking van onze eigen kosmologie binnen onze westerse cultuur en de kosmologie van de Inuit in Canada; een vergelijking van de kosmologie met die van de jager-verzamelaars en die van de boeren. 

3. In de derde lezing (zaterdag 6 april 9.30h-12.00h)vertel ik over het effect van het wereldbeeld op de psyche en de psychologie. Hoe verschillend kun je kijken?!
Ik vertel over het shamanisme bij de Inuit, over het archetype van de Gewonde Genezer vanuit de visie van o.a. CG Jung. Hierbij laat ik fragmenten zien uit de documentaire van Phil Borges – Crazywise. 

4. In de vierde lezing (zaterdag 13 april 9.30h-12.00h) vertel ik verhalen over religies, over secularisatie, de onttovering van de wereld en de terugkeer van magie en verwondering.
Als afsluiting van de 4 lezingen gaan we na de pauze van gedachten wisselen over de vraag: 

Over de spreker: Nicolette Ruigewaard
Nicolette:” Ik ben geïnspireerd door mijn werk als psychiater in de reguliere GGZ, het bestuderen van de psychologie van C.G. Jung en van kosmologie in culturen”. 

Contact & informatie  (Maximaal 20 deelnemers )

[[Deze lezingen zijn volgeboekt. Nicolette Ruigewaard is van plan de serie nog een keer te herhalen. Bij interesse, stuur een bericht naar infoverhalen@kpnmail.nl ]]

Programma
– Inloop vanaf 9.30 uur met koffie en thee,
– Start 10.00 uur,
– Pauze van 10.45 tot 11.15 met koffie en thee.
– Einde 12.00 uur

Kosten: €20,-/ p.p. inclusief koffie en thee (inschrijving is voor de gehele serie van 4 lezingen)
Aanmelden: Om je op te geven of voor meer informatie mail naar
Nicolette Ruigewaard via infoverhalen@kpnmail.nl