Latest Posts

Programma 14 april 2018

Voelend aanwezig zijn. Van 13.30 tot 16.30 elk half uur 

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie gericht op voelen. Door je over te geven aan mijn aanrakingen kun je uit je gedachten naar je gevoel komen. Zo kun je op een andere manier dan bijvoorbeeld via (pijn)klachten ervaren hoe het met je. Voelen hoe het echt met je is, geeft jou een bron aan informatie en zelfinzicht. Maar ook als je dit onderzoek niet aan wilt gaan, ben je van harte welkom voor een ontspanningsmassage. Massage heeft altijd werking en ontspant lichaam en geest! Op deze dag geef ik gratis introductiemassages van 25 minuten. Je hoeft geen afspraak te maken. Als je even moet wachten, staat er een lekkere kop koffie of thee voor je klaar.

Door: Minke Flach www.minkeflach.nl

Speedcoaching van 13.30 tot 16.00 elk half uur  

Ieder half uur staat 1 van onze ervaren coaches voor je klaar om met je in gesprek te gaan. Vanuit verschillende invalshoeken kunnen wij jouw vraag belichten: mindfulness, lichaamswerk, systemisch, praktisch, economisch, compassievol. Wij zijn in onze benadering respectvol, empathisch en vooral nuchter en hands-on. We gaan niet voor een quick fix, wij gaan voor een openhartig gesprek om je op weg te helpen, een advies aan te reiken of een inzicht te geven waar jij mee aan de slag kan.

Door Karina de Jong, Jaap Storteboom, Alexandra Pils of Anja Kwaks, www.HOF20.nl

Kum Nye Yoga van 13.30 tot 14.30

Als je wilt genieten is het fijn om te vertragen. Net zoals je niet echt van het landschap kan genieten vanuit het raam van een sneltrein, zo kun je – als je een oefening te snel doet – niet genieten van de vreugde over wat je ontdekt.

De oefeningen uit de oeroude Tibetaanse Kum Nye yoga zijn hiervoor op het lijf geschreven; we maken iedere yogabeweging heel ontspannen, met een lichte concentratie, die zodoende onze openheid stimuleert. Kum Nye is een zachte vorm van zelfgenezing die spanningen verlicht en ons helpt om evenwichtiger en gezonder te zijn. Het is door iedereen te beoefenen, ongeacht leeftijd of conditie. Bij deze ben je uitgenodigd deel te nemen met je hele hart, je zintuigen, je gevoelens en gewaarzijn.

Door Els Gielens www.kumnyehaarlem.nl

Van Kwetsbaarheid naar Veerkracht van 14.30 tot 16.30

In deze workshop ga je aan de slag met het verkennen en versterken van jouw veerkracht.  Jouw patroonreacties of ‘valkuilen’ zoals willen pleasen, veel moeten, eerst werk dan ontspanning etc. hebben een functie, alleen je zet ze soms te eenzijdig in. Loslaten is niet nodig, wel kan je leren deze reacties meer ‘te laten’.  Ik maak gebruik van de principes van systemisch (opstellingen) werk , kernkwadranten en mindfulness.

Door: Anja Kwaks www.HOF20.nl

Zelf Shiatsu massage geven: kan dat? Van 15.30 tot 15.30

Kennismaking workshop met de grondbeginselen van shiatsu massage. In tweetallen ga je aan de slag om een aantal basishandelingen onder de knie te krijgen. Interactief en leerzaam. Shiatsu massage wordt direct op de kleding gegeven.

Door: Jaap Storteboom www.HOF20.nl

Eerste hulp bij een (dreigende) burn-out. Van 14.00 tot 15.00

Deze workshop gaat over de eerste stappen die je kan nemen om uit je (dreigende)burn-out te komen. Wat zijn voor jou de do’s en don’ts. Hoe om te gaan met alle adviezen die op je af komen. Deze interactieve workshop is geschikt voor professionals en/of ervaringsdeskundige die met een burnout te maken hebben.

Door: Alexandra Pils www.HOF20.nl, www.mindfulnesscentrumhaarlem.nl,

Vier je VrouwZijn in de overgang! Van 15.00 tot 16.00

Ben jij in de overgang en wil je graag weer even contact met je lijf en vieren dat je vrouw bent? Dan is deze workshop wat voor jou. De basis van de workshop is bewegen in de ruimste zin van het woord; van binnen en van buiten! We doen oefeningen, alleen of met elkaar, we gaan “spelen”, dansen, enz. Alles met als doel om je vrouwzijn weer en meer te ervaren. Niets moet en alles mag!
Zin om mee te doen en je lijf weer te ervaren en te vieren? Kom dan lekker meedoen! En neem gerust een vriendin mee die niet in de overgang is, want deze workshop is toegankelijk voor iedere vrouw.

Door: Karina De Jong www.HOF20.nl, www.kernenergie.nl 

Ruzie maken met respect van 16.00 tot 17.00

Slik jij je woorden in? Zit je in je hoofd soms dagen te malen over een gesprek met een collega? Of zeg je juist waar het op staat en krijg je reacties als “bot”, “negatief” of “gevoelloos”? Wij helpen je meer jezelf te zijn in gesprekken, onafhankelijk van met wie je een gesprek voert. Doordat je rust in jezelf kunt ervaren, juist als het erop aankomt. Tijdens deze intro workshop willen we je een manier laten ervaren, waarmee je met veel meer ontspanning een spannend gesprek kunt voeren.

Door Yves van Team Loodens www.loodens.org

Schrijf je Vrij van 16.00 tot 17.00

Wat maakt jouw leven de moeite waard? Wat wil je echt? Welke richting wil je op? Spreken deze vragen je aan? Wil jij reflecteren op je leven en meer inzicht krijgen in de richting die jij op wilt in je werk of in de liefde? Deze zaterdag krijg je een vrijblijvend voorproefje van een driedaagse cursus Schijf je vrij. In de cursus onderzoeken we levensthema’s via autobiografisch schrijven. Dat is schrijven vanuit flow. Moeiteloos. Je hebt er geen schrijfervaring voor nodig.

Door Susanne Gijsbers www.verhaalvormen.nl 

Awakening Your Light Body, gratis introductie, 14 januari

Een lichter leven, letterlijk en figuurlijk; fysiek verzachten, uit de emotionele verstrengelingen en zwaarte komen en mentaal meer helder en flexibel zijn. Hoe lijkt je dat?
De Awakening your Light Body geeft je het gereedschap om dit alles te bewerkstelligen.

Via geleide meditaties leer je tien nieuwe energiecentra activeren en via deze centra verfijn je je fysieke, emotionele en mentale lichamen en kom je in contact met een nog ‘lichter’ lichaam; je spirituele lichaam.
Met beide voeten op de grond in contact met jou licht, jou essentie.
Nieuwsgierig?

Meer informatie:
Els Gielens, gielensels@gmail.com
Telefoon: 06-42866316
Website: http://tibetaanseyoga.wixsite.com/tibetaanseyoga

 

 

 

 

Retraite dag Haarlem

Juli: Zomer lessen meditatieve Yoga

Heerlijke yoga zomerlessen in HOF20.

Donderdagavond 20.00 – 21.30  5, 12, 19 en 26 juli : Easy Restorative & Nidra.
Vrijdagochtend 10.00 – 11.30 6, 13, 20 en 27 juli : Easy Yoga op heerlijk Elswout.
(Loop de oprijlaan af, links zitten we op een van de velden; neem je eigen drinken en yogamaterialen mee, picknickkleed kan ook als mat dienen).

Laat van te voren weten als je komt via email diana@ontdek-yoga.nl of 06 16646411.
Betaal in 1 keer 40 euro voor onbeperkt meedoen of 12 euro per losse les.

Je kan in de maand juli  een proefles Tibetaanse Kum Nye Yoga volgen voor slechts 7,50.
Op dinsdagavond, woensdagochtend en zondagochtend. Kijk hier voor meer details. 

Mindfulness informatie-bijeenkomst, 11 juli

Kort en “to the point”: gratis introductie- en informatieavond Mindfulness op woensdag 11 juli in HOF20, 19.30-20.30 uur.

Ben je op zoek naar een cursus die je kan helpen bij piekeren, somberheid, stress of burn-out? Ben je nog aan het twijfelen of Mindfulness iets voor jou is? Of wil je gewoon weten wat Mindfulness is en hoe het werkt? Kom dan langs bij de gratis introductieavond. 

Tijd: 11 juli (woensdag)  19.30 – 20.30 uur
Locatie: HOF20, Begijnhof 20, Haarlem
Spreker: Alexandra Pils  en Anja Kwaks
Prijs: Gratis

Voor wie is de avond?
De introductieavond is voor mensen die:

 • nog niet zeker weten of Mindfulness iets voor hun is
 • meer over Mindfulness willen weten
 • de trainers vrijblijvend willen leren kennen
 • benieuwd zijn naar de locatie en de sfeer

Wat gaan we doen?
Tijdens deze 1 uur durende bijeenkomst leggen we je de verschillende fases uit van deze vaardigheidstraining, wat de achtergrond en impact van de verschillende meditatieoefeningen zijn en wat Mindfulness voor je kan betekenen. Tevens is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met de trainers en de nuchtere en niet zweverige stijl van lesgeven en om te kijken of dit bij jou past.

Kosten Mindfulness voor introductie avond
Deze avond wordt gratis aangeboden. Je inschrijving stellen we op prijs om het aantal zitplekken te kunnen bepalen. Inschrijven kan tot 2 uur voor aanvang, dus uiterlijk 17.30 uur.

Meldt je aan:
via telefoon: Stuur gewoon een sms of what’s app bericht naar 06-10 25 00 77
Geef je voornaam en achternaam aan + Introductieavond

via contact formulier

Geluksroute bij HOF20, 3 & 4 februari 2018

De zesde editie van Geluksroute Haarlem zal plaatsvinden in het weekend van 3 en 4 februari 2018.
HOF20 is opnieuw één van de start- & informatiepunten van de Geluksroute.
In ons mooie pand kunnen deelnemers informatie krijgen over het aanbod van ‘geluksbrengers’ in het centrum en een plattegrond.

Wat is de geluksroute?
De geluksroute is een ongedwongen uitwisseling van geluk die voor inspirerende ontmoetingen en mooie ontdekkingen zorgt. Iedereen, bedrijf  of privé kan meedoen.  Of je nu van yoga houdt of bellenblazen, van stilte of juist beweging, lekker koken of juist nieuwe gerechten proeven, het kan allemaal.
De uitnodiging is simpel: Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen?

Aanbod aan workshops bij Hof20 
Ook in HOF20 zelf zullen rond het thema geluk een zeer divers aanbod aan workshops en lezingen te volgen zijn. U kunt hier op een vrijblijvende en leuke manier kennis maken met ons pand en met ons inspirerende aanbod op het gebied van vitaliteit en levenskunst.

Het volledige geluksrouten programma kun je vinden op de website van de geluksroute

Zie hieronder de voorlopige HOF20 Gelukrouten-activiteiten

ZATERDAG 3 februari in HOF20
vanaf 11.00 uur:       Infopunt, start wandelcoaching, PRI /HOF20
11.00-14.00 uur:      Geluk begint bij je voeten /Robin Captijn
12.00- 13.00 uur      Kennismaken met Dru Yoga/ Evelien de Bruijn
12.00-16.00 uur:      Inloop: Shiatsu/ Jaap, Linda, Petra, Ivo
12.00-17.00 uur:      De Magistralispuzzeltocht door Haarlem/ Arlette Deutekom
13.00- 14.00 uur      Kum Nye Tibetaanse Yoga & Ontpspanning / Els Gielens
13.00-15.00 uur:      Collages maken: verbeeldt jouw mooiste kwaliteit,  Lusanne Hogeweg
14.00- 15.00 uur      “Leer zelf shiatsu geven”/Jaap Storteboom & Linda Hartgring
14.00-16.00 uur       Try-out Mini Massage / Minke Flach
15.00-16.30 uur        Informatiebijeenkomst Mindfulness/Alexandra Pils
15.00 – 15.30 uur      Diepe ontspanning met Yoga Nidra / Diana Aben
15.30 – 16.00 uur      Diepe ontspanning met Yoga Nidra / Diana Aben
16.00- 17.00 uur       Chi Neng Qiqong – Meditatie in beweging/ Lilian Velthoen

ZONDAG  4 februari in HOF20
11.00-12.00 uur         Kum Nye Tibetaanse Yoga & Ontspanning / Els Gielens
12.00-13.00 uur         Kennismaking met Dru Yoga / Evelien de Bruijn
12.00-16.00 uur         Inloop:  shiatsu massage / Jaap, Linda, Petra, Ivo
13.00-14.00 uur         Kum Nye Tibetaanse Tibetaanse  Yoga & Onspanning/ Els Gielens
14.00- 15.00 uur        “Leer zelf shiatsu geven”/ Jaap Storteboom & Linda Hartgring
14.00-16.00 uur         Try-out Mini Massage / Minke Flach
15.00- 16.00 uur        Chi Neng Qiqong- Meditatie in beweging/ Lilian Velthoen

Yoga Nidra haarlem

5 februari: iRest Yoga Nidra Introductieles- VOL-

Ervaar hoe je jezelf kan helpen met stress om te gaan door te verwelkomen wat er is.

iRest (Integrative Restoration) werkt met eenvoudige meditatie technieken, en wordt meestal liggend gedaan. Het wordt ook wel iRest Yoga Nidra genoemd.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan over de werkwijze van iRest. Het wordt onder andere bij oorlogsveteraren in de VS gebruikt, om ze te helpen bij hun PTSS. (Post Traumatische Stress Stoornis). Het is een moeiteloze manier van zijn, door vooral diep te verwelkomen wat er is.

Deze 10 weekse training is voor iedereen die 1 avond in de week diep wil ontspannen, en zich wil verdiepen in de de verschillende lagen van het mens-zijn. Fysieke laag, energie laag, emoties-gevoelens, gedachten-overtuigingen, en de laag van gelukzaligheid…. En daaronder….de ruimte van bewustzijn waarin alles komt en gaat, de Yoga Nidra staat.

5 Februari: introductieles.
20.00 – 21.30
Bijdrage 5,-. Laat even weten als je komt.
Start training 12 februari. Laatste les 14 mei.
Max. 10 deelnemers.
Kosten 165,-
Deze training is vaak volgeboekt. Wees op tijd met boeken.
Meer informatie: http://ontdek-yoga.nl/irest-yoga-nidra-training/

Neem gerust contact op met trainer Diana Aben als je vragen hebt.
diana.aben@hof20.nl
06 16646411

Yoga Nidra haarlem

Diepe ontspanning

Yoga Nidra haarlem

31 augustus Yoga Nidra dag; diepe ontspanning met Yoga Nidra, iRest en Shavasana

Tijdens deze Yoga Nidra en iRest dag zullen er 3 manieren om tot diepe ontspanning en heelheid te komen worden ontdekt.

 • Shavasana; goed liggen en beoefening.
 • Yoga Nidra; langs de stadia van bewustzijn (waken, dromen) naar de diepe slaap staat (Yoga Nidra). De systematische weg naar Yoga Nidra. Bron: lees  meer in dit zeer uitgebreide artikel.
 • Kennismaking met  iRest®; je onderzoekt je verschillende lagen, ofwel kosha’s (lichaam, energie, mind, wijsheid, bliss….). Om daarna te landen in je diepe stilte, je laag van bewustzijn waar alles ‘heel’ is.

 

 • Uitgangspunten: jezelf onderzoeken, verwelkomen wat er is. Diepe, diepe ontspanning, contact met je heelheid en  stilte in jezelf.

 

 • Deze unieke dag is ook  interessant voor mensen die vanuit hun beroep bezig zijn met ontspanning en zich hierin willen verdiepen.
  Bijvoorbeeld yoga docenten, mindfulness trainers of meditatie leraren. Er is veel ruimte voor uitleg en uitwisseling over de verschillende oefeningen.
  Als je vooral  je eigen beoefening wil verdiepen en je vooral een dag rust wil ervaren,  is de Yoga Nidra Retraite dag wellicht prettiger voor jou. 

(De algemeen veel gebruikte ‘Yoga Nidra’  van Swami Satyananda/Sivananda/Bihar Yoga wordt niet behandeld. iRest is hier wel op gebaseerd).

Inclusief:
• Thee en lekkers
• Veganistische soep .
Handout met achtergrond en kort script van de ochtend Yoga Nidra sessie.
Audio opnames van de Yoga Nidra en iRest sessie  voor persoonlijk gebruik.

Docente: Diana Aben.

Boek nu

Vrijdag 31 augustus.
Volgende datum: 9 november

 • 10.00 – 17.00
  Locatie: het sfeervolle HOF20, hartje Haarlem.
 • Bijdrage: 95,- incl. 21 % BTW (€ 78,51 excl. BTW)
  Kom je samen? 2 Personen voor € 180,- .
 • Als de bijdrage een belemmering voor je is om mee te doen, laat het dan weten.
  Dan zoeken wij samen naar een oplossing.
 • Minimaal 6 deelnemers, maximaal 13.

 

Liever vooral ontspannen, en minder uitleg? Zaterdag 11 augustus Yoga Nidra Retraite dag. Heel veel ontspanning met Restorative Yoga, Shavasana, Yoga Nidra en iRest….lees hier meer.

 

“De Yoga Nidra dag vind ik een mooie combinatie van theorie en Yoga Nidra sessies. Een bijzondere ervaring van eerst motorische onrust dan naar diepe rust door me te laten rusten op de mat en de begeleidende stem te volgen.”

Lucia Ten-Jet-Foei – Praktijk Adem- en ontspanningstherapie en Yoga.

 

Deze dag krijgt van mij een 9. Vond het heerlijk – was zeer toe aan een dag vol rust en plezier en om eens kennis te maken met de achtergrond van Yoga Nidra/iRest. Het heeft mijn interesse vergroot om Yoga Nidra/iRest verder te gaan ontdekken. Dank je wel!”

Nadine

Als je nog vragen hebt hoor ik die graag.

Start 12 februari: Mindfulness training MBSR

Tijd voor jezelf nemen? Hoe doe je dat, zonder je schuldig te voelen? Herken je dat?
Probeer dan eens een 8-weekse training mindfulness (MBSR)

WERKWIJZE
De trainers van het Mindfulness Centrum Haarlem staan bekend voor een nuchtern en niet zweverige aanpak.
Ze werken met het officiële Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma, dat wetenschappelijk als effectief bewezen is.

TRAININGS -DETAILS :
– De MBSR trainingen bestaan uit 8 bijeenkomsten van 2 / 2,5
uur en één stiltedagdeel.
-Voor de start van de training is er een kennismakingsgesprek 
met de trainer.
– Cursisten ontvangen oefenmateriaal (audio’s en een
werkboek).
– Aantal deelnemers per groep: maximaal 8.

ALLE trainingen STARTEN!
Want wij hanteren geen minimum aantal deelnemers!!!

TRAINING start op 12 februari t/m 9 april
Tijd: 19.30 – 22.00 uur op maandagavond
Lesdata: 12, 19, 26 februari/5, 12, 19, 26 maart/9 april / (niet op 2 april i.v.m Pasen)
Locatie: Begijnhof 20, Haarlem Centrum
Prijs: € 345,00 incl. audio, werkboek en stiltedagdeel
Trainer: Alexandra Pils, (06 10 250077)

AANMELDEN:
apils@mindfulnesscentrumhaarlem.nl;
Website: www.mindfulnesscentrumhaarlem.nl

Meer balans in je leven met Mindfulness, start 31 augustus

De vakantie zit er bijna op en de drukte neemt je leven weer over. Herkenbaar? Ben je ook op zoek naar hoe je meer balans in je leven kunt brengen? Maar hoe doe je dat met alle verplichtingen?
Probeer dan eens een 8-weekse training mindfulness (MBSR)

WERKWIJZE
De trainers van het Mindfulness Centrum Haarlem staan bekend voor een nuchtere en niet zweverige aanpak. Ze werken met het officiële Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma, dat wetenschappelijk als effectief bewezen is.

TRAININGS -DETAILS :

 •  De MBSR trainingen bestaan uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en één stiltedagdeel.
 • Vooraf is een vrijblijvend intake/kennismakingsgesprek met de trainer.
 •  Cursisten ontvangen oefenmateriaal (audio’s en een werkboek).
 • Aantal deelnemers per groep: maximaal 8.

ALLE trainingen STARTEN!
Want wij hanteren geen minimum aantal deelnemers!!!

TRAINING start op 31 augustus
Tijd: 9.00 – 11.30 uur op vrijdagochtend
Lesdata: 31 aug./7,14, 28 sept (geen les op 21 sept)/5,12,19 okt. (geen les op 26 okt. i.v.m. herfstvakantie)/ 2 nov.
Locatie: Begijnhof 20, Haarlem Centrum
Prijs: € 345,00 incl. audio, werkboek en stiltedagdeel/  €480,- indien vergoed door werkgever
Trainer: Anja Kwaks

AANMELDEN


MEER INFORMATIE
www.mindfulnesscentrumhaarlem.nl

Bewuster genieten met Mindfulness, cursusstart 4 september

Wil je ook bewuster kunnen genieten van de momenten met familie of vrienden zonder te malen of druk te zijn met andere dingen in je hoofd…herkenbaar?
90% van ons gedrag wordt bepaalt door ons onderbewustzijn en hoe wij druk ervaren of met stress omgaan. Wil je meer grip hierop krijgen of gewoon bewuster in het leven staan?
Probeer dan eens een 8-weekse training mindfulness (MBSR).

Veel begeleidende therapeuten, bedrijf-en huisartsen adviseren dit programma aanvullend te volgen om beter te leren omgaan met dagelijkse drukte of stress.

WERKWIJZE
Wij werken met een vaste structuur en een vast programma, dat gebaseerd is op het wetenschappelijk bewezen Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma.
Naast leren herkennen van automatische patronen zoals gedrags- en gedachtepatronen, richten we ons op geleide aandacht- en concentratieoefeningen. Hierbij maken we gebruik van meditatie-technieken, bewegingsoefeningen en oefeningen die gericht zijn op het anders omgaan met lastige zaken uit de dagelijkse praktijk, zoals bv. stress, pijn, vermoeidheid, slecht slapen. Ook een stukje theorie is hierbij aan de orde.

DE TRAINERS 
De trainers  zijn aangesloten bij het  Mindfulness Centrum Haarlem. Ze zijn hoogopgeleid en staan bekend voor een nuchtere, gestructureerde en vooral niet zweverige aanpak.
Je kunt een duidelijke taal en een aanpak met uitleg verwachten. Vooral kwaliteit en persoonlijke begeleiding staan hoog aangeschreven.

TRAININGS -DETAILS :

 • De MBSR trainingen bestaan uit 8 bijeenkomsten van gemiddeld 2 tot 2,5 uur en één stiltedagdeel.
 • Voor de start van de training is er een kennismakingsgesprek met de trainer.
 • Cursisten ontvangen oefenmateriaal (audio’s en een werkboek).
 • Aantal deelnemers: maximaal 8.
 • Inspanning: naast de training zelf wordt van je verwacht dat je thuis dagelijks oefeningen doet om zo het effect van de training te verhogen
 • Doelgroep: iedereen

ALLE TRAININGEN STARTEN!
Wij hanteren geen minimum aantal deelnemers voor MBSR groepstrainingen. Voordeel: geen onzekerheid of een cursus doorgaat. De trainingen gaan starten!

PRAKTISCH
8-weekse Mindfuness MBSR (organisatie: Mindfulness Centrum Haarlem)
Datum: Start 4 september 2018 op dinsdagavond
Tijd: 19.30 uur t/m 22.00 uur
Lesdata: 4, 11, 18, 25 sept/ 2, 9, 16 en 29 okt.
Locatie: HOF20, Begijnhof 20, Haarlem Centrum
Prijs: € 345,00 incl. audio/ €480,- indien vergoed door werkgever
Trainer: Alexandra Pils, (06-10 250077)

MEER INFORMATIE:
Kijk ook op de website van www.Mindfulness Centrum Haarlem.nl

AANMELDEN
Na de inschrijving neemt de trainer contact met je op voor het inplannen van een intake- gesprek.