Archief

Workshop systemisch werk of opstellingenwerk, 8 sept.

Wat je niet ziet, bepaalt grotendeels je leven.


Voor wie?
Eigenlijk voor iedereen! Je hoeft geen kennis te hebben van systemisch werk. Enige zelfkennis en vooral nieuwsgierigheid zijn natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Wat is het?
Systemisch werk (ook wel opstellingenwerk) helpt zichtbare en onzichtbare dynamieken en daarbij horende patronen, symptomen en verborgen mechanismen in sociale systemen (families, organisaties, maatschappij) in beeld te krijgen en het onbewuste bewust te maken. Zodoende komen er nieuwe handelingsperspectieven naar voren. Zonder oordeel over wat was, is en kan zijn.

De grondlegger van het systemisch werk, Bert Hellinger, heeft ontdekt, dat ieder mens onlosmakelijk is verbonden met zijn eigen familiesysteem en dat de kracht ervan grote invloed kan hebben op de keuzes die iemand maakt in zijn leven.

Er zijn dingen die gebeuren in het leven van mensen, die niet zomaar oplosbaar lijken te zijn. Sterker nog, ieder mens is soms ongewild, soms uit eigen keuze, onderdeel van meerdere sociale systemen, elk met hun eigen zichtbare, dan wel onzichtbare waarden, normen, opvattingen en regels, behoeften, wensen en verlangens.

De systemische benadering is niet analytisch (oorzaak-en-gevolg), maar fenomenologisch: “dat wat zich toont (ervaarbare werkelijkheid) voor zichzelf laten spreken, zonder er iets aan toe te voegen of te veranderen”, aldus Bert Hellinger.

Wat levert het je onder andere op?

Je krijgt meer zicht op de relatie met jezelf en je innerlijke houding. Door bijvoorbeeld te kijken naar jezelf in de verschillende fases van je leven. Ook krijg je meer inzicht in de dynamieken van de systemen waar jij onderdeel van bent. Bijvoorbeeld: iets dragen voor een ander, het leven van iemand anders leiden, je boven of onder iemand stellen of iemand beschermen tegen weggaan. Deze dynamieken gaan meestal gepaard met symptomen als bijvoorbeeld: angsten, niet beschikbaar zijn als ouder, relatieproblemen, gevoeligheid voor ziekten of het leven niet ten volle nemen.


Aanmelding
Aanmelden kan telefonisch: 06 4194 5852 of
per e-mail: frankwolff@systemischwerk.com
Zie ook: www.systemischwerk.com

Maximale groepsgrootte is 12 deelnemers.

Investering:
De investering bedraagt EUR 85,- per persoon inclusief koffie en thee, je draagt zelf zorg voor je lunch (er is een keuken).

Datum: Zondag 8 september 2019

Tijd Er wordt gewerkt van 9.00-17.00 uur, inloop vanaf 8.30 uur. De inhoud van de dag wordt bepaald door wat zich aan mogelijke vragen aandient.

Locatie
Hof20, Begijnhof 20, 2011 HE HAARLEM.
Vanaf Station Haarlem 8 minuten lopen.

Het is de werkelijkheid die heelt. Niet onze wensen, verwachtingen en dromen