Archief

Joodse verhalen in de zondagmiddaglezing op 11 december

Een van de meest invloedrijke verhalentradities in de geschiedenis van de Westerse mens is die voortkomend uit het Jodendom. Dat komt omdat uit die traditie de Thora en daaruit weer de Christelijke bijbel is voortgekomen. Tegelijkertijd lijken de Joodse verhalen zich soms te verstoppen of te vermommen, alsof ze een spelletje spelen om gevonden te worden. Wie zich aangetrokken voelt zal op zoek gaan. Een ding is zeker. De Joodse verhalen zijn een ‘mer á boire’ en dan in de zin van zeer overvloedig aanwezig. Sterker nog ze vormen een ‘taal’ om diepe wijsheden verstaanbaar te maken. De Joodse traditie is dan ook in de eerste plaats een leertraditie.

In de zondagmiddaglezing in HOF20, georganiseerd door de Kring voor Mythosofie, zal Marius Gosschalk een aantal verhalen vertellen. Daarnaast is ook tijd om er met elkaar van gedachten te wisselen. Marius Gosschalk (1959) kwam in contact met de Joodse verhalen via zijn leraar Henri van Praag. Van Praag hanteerde verhalen als een leermethodiek en daarmee werd steeds meer duidelijk hoe verhalen eigenlijk een caleidoscoop van inzichten kunnen onthullen die op vele terreinen verbindend werken.

Gosschalk is ruim 10 jaar werkzaam geweest als dramatherapeut in de GGZ daarnaast is hij als acteur steeds actief gebleven. Momenteel werkt hij al weer 17 jaar als ZZPer (Acteur, verhalenverteller, trainer, coach) en is hij medeoprichter vanBetter Stories. Een bureau dat bedrijven helpt hun ‘ betere’ verhaal te vinden, vorm te geven en te vertellen.

De lezing is op zondag 11 december van 15.00 tot 17.00 uur in HOF20, Begijnhof 20 in Haarlem. Meld je via deze link aan voor de lezing, wacht niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt.